Bore na čelu, između obrva i oko očiju – najefikasnije rešenje za njih

Bore između obrva, na čelu i oko očiju nastaju usled velike aktivnosti i snage mimičnih mišića, te se delovanjem upravo na ove mišiće uklanjaju bore. Znači, tretiramo uzrok, a ne posledicu. Kojom antiaging procedurom se to postiže? Najefikasnije rešenje za ove bore je ubrizgavanje neuromodulatora botulinum toksina.

Preparat koji koristimo u estetske svrhe sadrži prečišćen i bezbedan oblik botulinum toksina A. Botulinski toksin se decenijama koristi za lečenje brojnih medicinskih problema poput različitih spastičkih poremećaja u nerurologiji, prekomernog znojenja, prekomerno aktivne bešike, hroničnih bolova u leđima i vilici i usled toga je prošao opsežna ispitivanja što ga čini potpuno bezbednim preparatom.

Kako da znam da li sam kandidat za proceduru botulinskim toksinom?

Posmatrajte svoje lice u miru. Ukoliko primećujete vertikalne linije između obrva, horizontalne linije na čelu ili lepezasto raspoređene linije oko očiju (tzv. “crow’s feet) kandidat ste za ovu proceduru i trebalo bi što pre da je uradite jer je već došlo do stvaranja bora i “pucanja” kože. Takođe, posmatrajte svoje lice u toku govora i mimike. Ukoliko primećujete stalno mrštenje i povećanu aktivnost mišića u ovim regijama, trebalo bi da zakažete pregeld i konsultaciju.

Sa koliko godina je najbolje početi sa ovom procedurom?

Godine nisu indikacija za ovu proceduru već aktivnost i snaga mimičnih mišića što je potpuno individualno.

Kako se izvodi procedura, koliko traje, da li je bolna i šta očekivati nakon nje?

Nakon konsultativnog pregleda i procene na kojim mestima i u kojoj dozi će se aplikovati botulinski toksin, vrši se njegovo ubrizgavanje u mišić, tankim iglicama. Nakon 3-5 dana počinje relaksacija mišića i pri mimici bore više nisu vidljive ili su znatno redukovane. Svoj maksimalni efekat botulinski toksin ispoljava 2 nedelje od aplikovanja. Trajanje procedure je 10-20 minuta. Procedura je bezbolna i nema perioda oporavka.

Šta izbegavati nakon ove procedure?

4 sata nakon procedre treba izbegavati ležanje (horizontalni položaj glave) u cilju sprečavanja migracije preparata i zahvatanja drugih mišića. 2-3 dana nakon procedure se ne preporučuje jača fizička aktivnost. Ne preporučuje se izlaganje visokim temperaturama i UV zracima (sauna i solarijum), kao ni masaža i druge estetske procedure u ovim regijama bar 2 nedelje nakon intervencije.

Da li ću posle aplikovanja botulinskog toksina izgledati neprirodno?

Ukoliko proceduru izvodi stručno lice koje praktikuje individualizovani pristup i ukoliko je aplikovani proizvod registrovan i ispravan, nema bojazni od neprirodnog i “zamrznutog” izgleda kao ni od drugih komplikacija. Vaš izraz lica će biti nepromenjen, samo će mimični mišići biti relaksirani, što će za posledicu imati brisanje bora u ovim regijama.

Koliko traje efekat botulinskog toksina?

Trajanje efekta botulinskog toksina je u predelu mimičnih mišića individualno u rasponu od 3 do 6 meseci, ponavljanjem procedure efekat postaje duži.

Da li postoje stanja koja onemogućavaju terapiju bora botulinskim toksinom (kontraindikacije)?

Kontraindikacije za izvođenje ove procedure postoje i zato je jako bitno da lekar uradi detaljan pregled pacijenta, da obavi razgovor i uzme anamnezu. Kontraindikacije za izvođenje ove procedure su:

  • trudnoća i dojenje;
  • trenutna infekcija kože u području koje se tretira (herpes i druge promene na koži), kao i prisutna opšta infekcija ili prehlada (kašalj, povišena temperatura, kijavica…) – u ovim slučajevima se odlaže intervencija do povlačenja promena ili znaka infekcije;
  • autoimune bolesti (sistemski lupus, reumatoidni artritis, multipla skleroza, sklerodermija i dr.) – ove bolesti predstavljaju apsolutnu kontraindikaciju za bilo koju estetsku proceduru;
  • onkološke bolesti;
  • neuromišićne bolesti (miasthenia gravis, ALS...);
  • alergije na botulinum toksin – veoma su retke.

Da li postoji drugi način da se rešim bora u ovim regijama?

Najefikasniji i najbezbedniji način da se rešite bora, kao i da sprečite njihovu pojavu u ovom području lica je aplikovanje botulinskog toksina. Najveći benefit ove procedure, pored potpune bezbednosti je što delujemo na uzrok, a ne na posledicu. Delovanjem botulinskog toksina na mišiće izaziva se njihova relaksacija, što ima za posledicu nestanak mimičnih bora sa jedne strane, a sa druge strane, usled nemogućnosti kontrahovanja dok deluje preparat ovi mišići slabe pa nam i mimika postaje manje ekspresivna, a samim tim se sprečava dalje produbljivanje postojećih i nastanak novih bora. Botulinski toksin ima i estetski i terapijski efakat na bore.

Hijaluronskim filerima se mogu popuniti bore u ovim regijama, međutim pošto je u pitanju veoma delikatno anatomsko područje u kojem su komplikacije nakon ubrizgavanja filera jako česte i teške, botulinski toksin je uvek prvi, najbezbedniji i najefikasniji izbor za rešavanje ovog problema.

Ukoliko želite da se rešite bora u regijama gornje trećine lica to možete uraditi u poliklinici Equilibrium gde možete očekivati detaljan pregled i konsultaciju, bezbolno izvedenu proceduru uz upotrebu registrovanih preparata što će za rezultat imati skladan i prirodan izraz lica i brisanje bora.

BOTULINSKI TOKSIN – 1 regija

18.000 RSD

BOTULINSKI TOKSIN – 2 regije

24.000 RSD

BOTULINSKI TOKSIN – 3 regija

30.000 RSD

Pročitajte još

Kvalitet je najbolja preporuka.


Ugovora sa osiguravajućim kućama


© Copyright: Equilibrium Medical 2023 Sva prava su zadržana.

Zakazivanje