Gastroskopija – kada se radi i kako se pripremiti?

Gastroskopija predstavlja pregled unutrašnjosti jednjaka, želuca i dvanaestoplačanog creva. Tokom pregleda lekar koristi jednu savitljivu cev sa malom kamerom na vrhu koja omogućava da se vide promene na ovim organima, ali isto tako da se uzmu mali uzorci tkiva za dalju mikroskopsku analizu.

Zašto se gastroskopija zove i EGDS?

Postoji nekoliko sinonima za gastroskopiju. Jedan je ezofago-gastro-duodenoskopija (EGDS), duži naziv koji zapravo predstavlja latinska imena organa koji se pregledaju (ezofagus – jednjak, gaster – želudac i duodenum – dvanaestopalačno crevo). Postoji još jedan sinonim za gastroskopiju a to je „gornja endoskopija“, jer se endoskop, savitljiva cev uvodi kroz usta pacijenta do organa gornjeg digestivnog trakta. S druge strane, „donja endoskopija“ je sinonim za kolonoskopiju gde se sličan instrument uvodi u debelo crevo.

Da li sam budan tokom gastroskopije?

Gastroskopija se može raditi u lokalnoj anesteziji, kada je pacijent potpuno budan i svestan, ili u kratkotrajnoj opštoj antesteziji - analgosedaciji (tokom koje pacijent nije svestan ali se vrlo brzo budi). Tokom procedure pacijent ne oseća nikakve tegobe, ali može biti neprijatna zbog nadražaja i refleksa povraćanja.

Nakon uvođenja endoskopa kroz usta lekar posmatra izgled sluznice i prokrvljenost jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog creva, postojanje zapaljenja, tumorskih promena i dr. Endoskop ne ometa disanje.

Tokom procedure se uvodi vazduh u organe koji se pregledaju, te je nakon gastroskopije moguće da pacijent ima osećaj nadutosti što najčešće brzo prolazi podrigivanjem. Gastroskopija u proseku traje 5 - 15 minuta.

Kada se radi gastroskopija?

Postoje određene situacije kada će lekar savetovati da se radi gastroskopija. To su najčešće neobjašnjiv bol i nelagodnost u gornjem delu stomaka, povraćanje krvi ili crna stolica, gorušica i osećaj pečenja iza grudne kosti, uporna mučnina i povraćanje, teškoće tokom gutanja i dr.

Da li je uzimanje uzoraka tkiva tokom gastroskopije bolno?

Nije. Lekar tokom izvođenja gastroskopije može uzeti veoma male uzorke tkiva sa promena na sluznici ili sa karakterističnih mesta kako bi se dalje analizirali pod mikroskopom. Mikroskopska analiza pokazuje da li postoji zapaljenje u uzorku tkiva, da li se tkivno promenilo i odstupa od normalne građe, da li postoje maligne ćelije i dr.

Na osnovu nalaza gastroskopije i mikroskopskih analiza, lekar zaključuje da li postoji oboljenje jednjaka, želuca ili dvanaestopaačnosg creva i po potrebi, propisuje terapiju ili savetuje dalja ispitivanja.

Kako se pripremiti za gastroskopiju?

Osam sati pre planirane gastroskopije ne bi trebalo uzimati hranu niti unositi tečnost. Takođe, prethodnog dana bi trebalo izbegavati mleko i mlečne proizvode, uz laganu večeru. U zavisnosti od tegoba, zdravstvenog stanja i pridruženih oboljenja, nakon zakazivanja intervencije pacijent dobija savet o pripremi za gastroskopiju.

Pregled lekara subspecijaliste - gastroenterologa i gastroskopiju (u lokalnoj ili u kratkotrajnog intravenskog anesteziji) možete obaviti u poliklinici Equilibrium kod stručnjaka iz ove oblasti.

PREGLED GASTROENTEROLOGA

8.000 RSD

Pročitajte još

Kako ublažiti simptome gorušice?

Saznaj više

Šta uzrokuje bolove u stomaku i da li su znak za uzbunu?

Saznaj više

Kako rešiti problem zatvora (opstipacije)?

Saznaj više

Bol u grudima može ukazivati i na probleme sa želucem

Saznaj više

Šta može biti uzrok bola u grudima?

Saznaj više

Kvalitet je najbolja preporuka.


Ugovora sa osiguravajućim kućama


© Copyright: Equilibrium Medical 2023 Sva prava su zadržana.

Zakazivanje