Šta uzrokuje bolove u stomaku i da li su znak za uzbunu?

Bol u stomaku (abdominalni bol) se može javiti usled brojnih uzroka. Neki od njih su manje ozbiljni, dok drugi uzroci mogu biti veoma ozbiljni. Zbog toga svaki neobjašnjiv bol u stomaku, snažan bol ili bol koji dugo traje treba shvatiti ozbiljno i potražiti lekarsku pomoć.

Bol može biti različitog karaktera: oštar - probadajući ili tup - pritiskajući, u vidu grčeva u stomaku, može biti stalan ili se povlačiti i javljati ponovo. Pacijenti često mogu da pokažu gde tačno osećaju bol (recimo u predelu pupka), kada se kaže da je bol lokalizovan. S druge strane, bol se može osećati u celom stomaku kada kažemo da je generalizovan.

Međutim, bol ne mora poticati samo iz organa koji se nalaze u stomaku. Naime, u stomaku se nalaze organi za varenje – želudac, jetra, žučna kesa, tanko i debelo crevo. Bol u stomaku može poticati iz zida stomačne duplje (mišića i kože sa potkožnim masnim tkivom). Interesantno je da se bol koji nastaje izvan stomaka (iz grudnog koša ili karlice) može preneti u stomak. Tada pacijenti zaista osećaju bol u gornjem ili donjem delu stomaka, iako je uzrok izvan stomačne duplje.

Kako lekar utvrđuje šta je uzrok bola u stomaku?

Prvi korak je razgovor sa pacijentom. Lekar će kroz detaljan razgovor pokušati da ustanovi odakle bol potiče. Koristiće sledeća pitanja: Gde Vas tačno boli? Koliko dugo traje bol? Da li Vas nešto probada u stomaku ili pritiska? Na skali od 1 do 10, kako biste ocenili jačinu bola? Da li se bol pogoršava sa unosom hrane? i slično.

Nakon toga će pristupiti kliničkom pregledu, pažljivo pipajući stomak. Od pomoći mogu biti dodatni testovi, analize iz krvi ili različite tehnike kojima se stiče „slika“ o tome da li postoji neki problem u stomaku. To može biti ultrazvuk stomaka, rendgen, skener (CT), magnetna rezonanca ili druge tzv. imidžing metode.

Ukoliko se javi bol u stomaku bez jasnog uzroka, ili je jak i ne prolazi, obavezno se javite lekaru – gastroenterologu.

Pregled gastroenterologa možete obaviti u poliklinici Equilibrium kod eminentnih stručnjaka iz ove oblasti.

PREGLED GASTROENTEROLOGA

8.000 RSD

Koji su najčešći uzroci bolova u stomaku?

Skoro da ne postoji osoba koja jednom u životu nije imala bol u stomaku. Najčešći uzroci obično nisu ozbiljne prirode, kao što je neka virusna infekcija (tzv. stomačni grip) koji uz pravilnu ishranu i unos dovoljne količine tečnosti prođe bez dodatnog lečenja. Menstrualni bolovi mogu biti lakši ili teži, ali su očekivani, te žene znaju koji lekovi adekvatno smanjuju ovaj vid tegoba. Infekcija, trovanje hranom i loše varenje takođe su neki od čestih uzroka bola u stomaku. Tada se osoba osim na bol, često žali i na dijareju (proliv), povraćanje, nadimanje ili zatvor (opstipaciju). Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB)može biti uzrok bola u stomaku, ali se tada osobe često žale i na gorušicu. Među uzročnicima su i zapaljenje sluznice želuca (gastritis), čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, gde se lekari služe dodatnim analizama radi postavljanja dijagnoze.

Bol u gornjem delu desne strane stomaka može poticati od jetre, žučnih puteva ili desnog bubrega koji se nalazi pozadi. Zbog toga se bol u ovom delu stomaka može javiti kod zapaljenja jetre (hepatitisa), kamena ili zapaljenja žučne kese i žučnih puteva, kamena u desnom bubregu i dr.

Ukoliko je bol više lokalizovan ulevo, može ukazivati na probleme sa želucem (gastritis, čir, tumor), pankreasom (zapaljenje pankreasa – pankreatitis, tumor) i slezinom (uvećanje slezine – splenomegalija). Isto tako, bol u gornje-levom delu stomaka može poticati od oboljenja levog bubrega (kamen u bubregu, zapaljenje, tumor).

Ukoliko se pacijent žali na bol u donjem delu stomaka, može biti posledica sindroma „nervoznih creva“, funkcionalne dispepsije – lošeg varenja, zapaljenskih bolesti creva kao što su Kronova bolest i ulcerozni kolitis, opstrukcije ili tumora tankog ili debelog creva. Bol u donjem stomaku se može javiti usled kamena u bubregu, ali isto tako problema sa organima koji se nalaze u karlici – mokraćovod (ureter), materica i jajnici.

Ovo su tek neki od najčešćih uzročnika bola u stomaku, i kao što vidite – pred lekarom je težak zadatak da utvrdi tačan uzrok bolova kada se pojavi pacijent sa ovom veoma čestom dijagnozom.

Pročitajte još

Kako rešiti problem zatvora (opstipacije)?

Saznaj više

Kako ublažiti simptome gorušice?

Saznaj više

Šta može biti uzrok bola u grudima?

Saznaj više

Gastroskopija – kada se radi i kako se pripremiti?

Saznaj više

Bol u grudima može ukazivati i na probleme sa želucem

Saznaj više

Kvalitet je najbolja preporuka.


Ugovora sa osiguravajućim kućama


© Copyright: Equilibrium Medical 2023 Sva prava su zadržana.

Zakazivanje