Kako rešiti problem zatvora (opstipacije)?

Zatvor (opstipacija) se javlja usled poteškoća pri pražnjenju creva uz retke, tvrde i suve stolice. Glavni uzrok je sporo kretanje hrane kroz debelo crevo gde hrana duže boravi i u većoj meri se iz buduće stolice izvlači voda. Isto tako, štetne materije koje je potrebno izbaciti stolicom (fecesom) duže borave u crevu.

Ukoliko pitamo osobe koliko često idu u toalet radi „velike nužde“ – dobićemo prilično različite odgovore: od 2 – 3 puta dnevno, pa do 3 puta nedeljno. Zbog toga odsustvo pražnjenja creva tokom 3 dana nekoj osobi može značiti opstipaciju, a kod druge osobe predstavljati normalan ritam pražnjenja creva. Generalno gledano, kažemo da osoba ima zatvor ukoliko ima manje od 3 stolice nedeljno.

Zatvor je relativno čest problem; većina ljudi s vremena na vreme ima opstipaciju koja se reguliše pravilnom ishranom, unosom tečnosti i fizičkom aktivnošću. Problem nastaje kada postoji dugotrajan zatvor i kada osoba promenom životnih navika ne uspe da uspostavi normalan rad creva. U tim slučajevima je potrebno javiti se lekaru – gastroenterologu kako bi se utvrdio uzrok opstipacije.

Pregled gastroenterologa možete obaviti u poliklinici Equilibrium kod eminentnih stručnjaka iz ove oblasti.

PREGLED GASTROENTEROLOGA

8.000 RSD

Zbog čega se javlja zatvor?

Ukoliko Vas muči zatvor, postavite sebi sledeća pitanja: da li sam u poslednje vreme promenio/la svoj način ishrane? Da li se dovoljno krećem i da li unosim barem 1,5L tečnosti dnevno? Ukoliko je odgovor barem na jedno od ovih pitanja „da“, verovatno je to uzrok promena u pražnjenju creva. Naime, nepravilna ishrana siromašna vlaknima, bogata industrijski prerađenim namirnicama i „brzom“ hranom, nedovoljan unos tečnosti i manjak fizičke aktivnosti su najčešći uzroci zatvora.

Pored toga, pojedini lekovi mogu dovesti do opstipacije, kao što su lekovi protiv bolova, lekovi koji se koriste u lečenju visokog pritiska, epilepsije, depresije i dr. Isto tako, različita zdravstvena stanja mogu biti uzrok opstipacije, i to ne samo oboljenja crevnog trakta već i druga oboljenja. Zbog toga je izuzetno važno da potražite pomoć lekara ukoliko se opstipacija ne povuče a pokušali ste se sa svim savetovanim merama.

Kako se rešiti opstipacije?

Osoba koja ima problem sa opstipacijom mora napraviti prvi korak i prihvatiti zdrav način ishrane uz unos veće količine dijatetskih vlakana, unos dosta tečnosti i uvođenje fizičke aktivnosti u svakodnevnu rutinu.

Insistira se na dijetetskim vlaknima koja utiču na stolica bude mekša i olakšavaju praženjenje. Istovremeni unos vlakana sa dosta vode čini da vlakna nabubre što dalje stimuliše pražnjenje debelog creva. U hranu bogatu dijetetskim vlaknima ubrajaju se sveže povrće i voće, mahunarke i integralne žitarice. Kao narodni lek za opstipaciju često se navode suve šljive i drugo suvo voće uz veću količinu vode, koje mogu pokrenuti creva na rad. Pored toga, opstipaciju može pogoršati industrijski prerađena i „brza“ hrana zbog čega je potrebno svesti je na minimum ili izbaciti iz obroka.

Važno je korigovati loše navike – izbaciti duvan, umesto jednog ili dva velika obroka dnevno uvesti 5 – 6 manjih obroka. Naime, više manjih obroka ubrzava pokretljivost creva u odnosu na dva obilna obroka dnevno. Fizičku aktivnost prilagoditi zdravstvenom stanju i ličnim sklonostima. Svakodnevna šetnja od 30 – 45 minuta može imati povoljan efekat kako na crevnu pokretljivost, tako i na opšte zdravlje.

Isto tako, važno je ne ignorisati poziv na pražnjenje i ne odlagati ga. Ovo je još jedan faktor koji doprinosi pojavi opstipacije.

Ukoliko sve predložene mere ne pomognu, potrebno je obratiti se lekaru.

Pročitajte još

Kako ublažiti simptome gorušice?

Saznaj više

Šta uzrokuje bolove u stomaku i da li su znak za uzbunu?

Saznaj više

Gastroskopija – kada se radi i kako se pripremiti?

Saznaj više

Bol u grudima može ukazivati i na probleme sa želucem

Saznaj više

Šta može biti uzrok bola u grudima?

Saznaj više

Kvalitet je najbolja preporuka.


Ugovora sa osiguravajućim kućama


© Copyright: Equilibrium Medical 2023 Sva prava su zadržana.

Zakazivanje