Može li poremećaj funkcije štitne žlezde biti uzrok gojaznosti?

Ukoliko primetite porast telesne težine bez jasnog uzroka i ne unosite veću količinu hrane od uobičajene, ako se pored toga javi i opstpacija, ukoliko ste umorni i često imate osećaj hladnoće – možda Vaša štitna žlezda radi manje nego što bi trebalo i imate hipotireozu.

Koja je uloga štitne žlezde?

Štitna žlezda je mala endokrina žlezda koja svoje hormone izbacuje u krvotok. U pitanju su tri hormona: tiroksin (T4), trijodtironin (T3) i kalcitonin. Dok je hormon kalcitonin zadužen za regulaciju vrednosti kalcijuma u organizmu, T3 i T4 utiču na rad skoro svakog organa u našem telu. Ova dva hormona regulišu metabolizam, potrošnju kiseonika, proizvodnju ili trošenje energije, važni su za rad srca i crevnog trakta. Hormoni štitne žlezde su izuzetno važni za pravilan razvoj mozga i kičmene moždine, kao i normalne građe kostiju.

Kada se nabroje procesi koji su pod kontrolom hormona štitne žlezde, ne iznenađuje raznovrsnost tegoba koji se mogu javiti ukoliko su vrednosti T3/T4 smanjene ili povišene.

Pored povećanja telesne težine, koji su još simptomi hipotireoze?

Interesantno je da osobe sa hipotireozom unose uobičajenu količinu hrane, čak mogu unositi i manje hrane, a primećuju povećanje telesne težine. Često se javlja opstipacija (zatvor). Dalje, pacijenti sa hipotireozom se često žale na umor, pospanost ili zaboravnost, na slabost ili bol u mišićima. Takođe, navode da im je koža postala suvlja, da se kosa proređuje, da im otiču kapci i lice, i da često imaju osećaj hladnoće. Prilikom pregleda neretko se konstatuje usporen srčani rad. Kod žena jedan od simptoma hipotireoze može biti i poremećaj menstrualnog ciklusa.

Najčešće se simptomi hipotireoze javljaju postepeno i pojačavaju paralelno sa smanjenjem vrednosti hormona štitne žlezde.

Ukoliko se jave simptomi i znaci koji ukazuju smanjenje funkcije štitne žlezde (hipotireozu), potrebno je da se javite lekaru-endokrinologu. Ukoliko se već lečite od hipotireoze, važno je da redovno odlazite na kontrolne preglede kod endokrinologa kako bi se vrednosti hormona štitne žlezde održavale u željenom opsegu i pratili efekti lečenja.

Pregled endokrinologa možete obaviti u poliklinici Equilibrium kod eminentnih stručnjaka iz ove oblasti.

PREGLED ENDOKRINOLOGA

8.000 RSD

Zbog čega se javlja gojaznost u sklopu hipotireoze?

Jedan razloga smo već naveli – to je uvećanje štitne žlezde, struma. Štitna žlezda je u bliskom kontaktu sa dušnikom. Ukoliko je uvećana, može pritiskati dušnik što pacijent opisuje kao nedostatak daha.

Smanjenje hormona štitne žlezde utiče na rad srca, smanjujući njegovu funkciju, što kod ljudi koji već imaju srčano oboljenje može dovesti do zamora i gušenja pri naporu.

Hipotireoza dovodi do slabljenja mišića koji pomažu da se grudni koš pomera pri udahu i izdahu. Rezultat je smanjenje plućne funkcije, koju pacijenti mogu opisivati kao kratak dah ili gušenje pri fizičkom naporu.

Zbog čega gušenje može biti simptom hipertireoze?

Gojaznost je uglavnom posledica usporenog metabolizma i smanjene potrošnje energije, ali i nakupljanja vode u organizmu. Kod hipotireoze najčešće dolazi do postepenog smanjenja hormona, tako da će se kilogrami dodavati postepeno i kada je unos hrane uobičajen ili čak kad je apetit smanjen.

Pacijenti iz nekoliko razloga oklevaju pre nego što se jave lekaru. Prvi, jer su simptomi veoma nespecifični – mogu se javiti u sklopu brojnih drugih oboljenja, a isto tako, pacijenti mogu da ih pripisuju drugim uzorcima (umoru usled posla, nepravilnim životnim navikama i dr.).

Može li se višak kilograma u sklopu hipotireoze regulisati samo pravilnom ishranom?

Pravilna ishrana je veoma važna kako za opšte zdravlje, tako i za normalno funkcionisanje endokrinih žlezda. Ali u slučaju hipotireoze, korekcija ishrane i promena stila života često nisu dovoljni. Potrebno je započeti sa terapijom hipotireoze, uzimanjem leka koji u potpunosti zamenjuje hormon tiroksin. Ovaj lek se zove levotiroksin i najbolje ga je uzimati na prazan stomak svakog dana u isto vreme. Idealno bi bilo da se lek uzme ujutru i da se sačeka sat vremena do doručka ili do uzimanja drugih lekova.

Osim što adekvatna doza i redovna primena levotiroksina dovodi do normalizacije hormona štitne žlezde, postepeno će se povlačiti i simptomi hipotireoze. Među njima i višak kilograma, ali ne treba zanemariti važnost adekvatnog kalorijskog unosa, unosa zdravih namirnica i redovne fizičke aktivnosti.

Pročitajte još

Sve što treba da znate o hipotireozi – smanjenoj funkciji štitne žlezde

Saznaj više

Može li gušenje biti simptom oboljenja štitne žlezde?

Saznaj više

Simptomi oboljenja štitne žlezde i kako ih otkriti na vreme

Saznaj više

Kvalitet je najbolja preporuka.


Ugovora sa osiguravajućim kućama


© Copyright: Equilibrium Medical 2023 Sva prava su zadržana.

Zakazivanje