Šećeri, belančevine i masnoće (lipidi) predstavljaju glavne materije koje izgrađuju naše ćelije i organe. Svi oni obavljaju korisne funkcije u našem telu i potrebno je da ih imamo dovoljno, ni premalo ni previše. Ovo se odnosi i na masnoće, gde se ubraja holesterol.
Iako se za holesterol uglavnom vezuju negativne karakteristike i štetni efekti po zdravlje, holesterol je veoma važan jer učestvuje u izgradnji omotača (membrana) svih naših ćelija. Isto tako, holesterol je neophodan za stvaranje tzv. steroidnih hormona - polnih hormona (estrogena i testosterona) i hormona nadbubrežne žlezde važnih za pravilan metabolizam šećera, natrijuma i vode u našem telu. Bez holesterola ovi hormoni ne bi mogli da se stvaraju.
Kada ga ima previše. Kada je višku, holesterol može da se nakuplja u zidovima krvnih sudova i da stvara naslage masnoća. Vremenom te naslage mogu postati sve deblje, zid krvnog suda sve krući i uži, zbog čega krv sve teže protiče. Ovaj proces se naziva ateroskleroza.
Naslage na krvnim sudovima (plakovi) su skloni oštećenju i pucanju. Na mestu pucanja plaka se može stvoriti krvni ugrušak koji može u potpunosti zaustaviti protok krvi kroz taj krvni sud. Ovo je posebno važno u krvnim sudovima koji ishranjuju srce i mozak. Zaustavljanje dela krvotoka u ovim važnim organima može dovesti do srčanog i moždanog udara.
Kada želite da proverite vrednosti masnoća u krvi, lekar će preporučiti da se uradi tzv. lipidni panel, lipidni profil ili lipidogram. To su sve sinonimi za laboratorijsku analizu koja će Vam dati vrednosti najvažnijih masnoća u krvi: ukupnog holesterola, LDL holesterola, HDL holesterola i triglicerida.
Holesterol ne putuje „sam“ krvotokom, već je vezan za svoje transportere – lipoproteine. Vezivanje holesterola za određeni tip lipoproteina određuje koja će biti njegova funkcija. Tako postoji:
Trigliceridi predstavljaju još jednu grupu masnoća u krvi, čije povišene vrednosti takođe povećavaju rizik od oboljenja srca i krvnih sudova.
U većini slučajeva sami možemo da doprinesemo da vrednosti holesterola u krvi budu u željenim granicama. Postoje određene karakteristike i ponašanja pojedinca koji povećavaju rizik od povišenih vrednosti holesterola u krvi. Aktivno delujući protiv ovih faktora rizika održavamo normalne vrednosti holesterola, a ukoliko već postoje povišene vrednosti holesterola – pomažemo organizmu da ih vrati u normalne granice. Ovde spadaju:
Zbog toga su pravilna ishrana bogata voćem, povrćem i žitaricama, gubitak viška kilograma, fizička aktivnost, prestanak pušenja i ograničavanje (prestanak) unosa alkohola prva odbrana od visokih vrednosti holesterola u krvi.
Povišene vrednosti masnoća u krvi su najčešće posledica nepravilnih navika u ishrani i nezdravog stila života. Međutim, visoke vrednosti holesterola mogu biti nasledne. Dešava se da osobe koje se zdravo hrane i unose minimalne količine masti životinjskog porekla i drugih izvora holesterola, imaju povišene vrednosti holesterola koje ne mogu da regulišu ishranom i fizičkom aktivnošću. Uglavnom je tada u pitanju neki nasleđeni poremećaj u metabolizmu holesterola koga u krvi ima u višku. Njima lekar može savetovati lekove koji smanjuju stvaranje holesterola u jetri (statine).
kardiologija angina pectoris srce
kardiologija aritmija srce hipertenzija dijabetes
kardiologija srce
kardiologija srce hipertenzija dijabetes
kardiologija anksioznost bol
kardiologija neurologija nesvestica
kardiologija hipertenzija srce visok pritisak pritisak
kardiologija gastroenterologija pulmologija pluća stomak
kardiologija bol u nogama arterije vaskularni hirurg
© Copyright: Equilibrium Medical 2023 Sva prava su zadržana.